/ снимка: NOVA
Незаконно построените заведения на плаж „Кабакум” край Варна вече работят. Конструкциите заемат голяма част от ивицата, предаде Нова ТВ.

Министър Ангелкова разпореди проверка за строителството на плаж "Кабакум"

Изграждането им започна още през май. Тогава местните власти организираха проверки и издадоха предписания за премахване на заведенията. На собствениците са наложени и санкции, съобщи Николай Няголов, директор на общинска дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”.

Стопаните на незаконните постройки обаче обжалват постановленията на общинските власти на втора инстанция, а съдът все още не се е произнесъл. „За жалост административните процедури са тежки, но трябва да се спазват”, коментира Няголов.

Оказва се, че заведенията се стопанисват от новия концесионер на плажа. Те влизали в одобрената от Министерството на туризма схема за стопанисване на „Кабакум”. Изграждането им обаче започнало преди въпроснаха схема да влезе в сила.

Една от конструкциите е на метри от водата. Тя е дървена, няма излят бетон, но е достатъчно масивна. В страни от нея се намира и другата.