Защитата на Георги Цветанов поиска отвод на съдебния състав и прокурора
Защитата на Георги Цветанов поиска отвод на съдебния състав и прокурора / Darik Varna

Защитата на Георги Цветанов, обвинен в убийството на студентката Радостина Евтимова, поиска отвод  на съдебния състав и прокурора заради предубеденост и заинтересованост на магистратите, което не беше уважено. Според адвокатите съдийският състав е допуснал грубо и тенденциозно отношение и двоен стандарт за прилагане и отхвърляне на различни снимки като доказателство по делото. Друг мотив на защитата е, че на първото заседание съдийката е предупредила адвокат Илиян Василев, че ще бъде санкциониран при всеки опит за разговор с Георги Цветанов без разрешението на съда. Отвод бе искан и заради налагането на глоби на Василев за поведението му в залата, както и на обвиняемия. Причината за санкционирането на Цветанов е твърдението на майката на Радостина, че е чула от него обидна реплика. Тази глоба е била отменена, защото версията на майката не е била потвърдена.

Защитата поиска отвод на прокурора, тъй като според нея не е изпълнил задълженията си да събира оневиняващи подсъдимия данни, освен такива, поддържащи обвинението. „Апогеят” е достигнат, когато е станало ясно, че има непредставени снимки от аутопсията на Радостина, смятат адвокатите. Първоначално се смяташе, че въпросните кадри не съществуват. На заседанието във вторник се оказа, че такива снимки има на диск, предоставен от полицията на прокурор Лазаров. Защитата настоя снимките да бъдат приложени като материал по делото, което също бе отхвърлено от съда.

Радослав Лазаров определи исканията като „голословни” и „безотговорни”. Според него те са израз на процесуалното безсилие на защитата. Същата теза подкрепи и адвокатът на семейството на Радостина Борислав Люцканов, според когото исканията се правят единствено за публиката в залата. Съдът отново не уважи молбата на защитата за разпит на поемните лица, извършили огледа след откриването на трупа на жертвата, на ДНК–изследване на косми и угарка, намерени в апартамента, както и на белите обувки, с които Георги твърди, че е бил в нощта на убийството.

Адвокатът на Цветанов Илиян Василев възрази срещу „изопачения начин”, по който са отхвърлени исканията. Той обвини съда, че си затваря очите пред всичко, което е в защита на подсъдимия, както и че се бяга от директно доказателство, установяващо, че Георги е бил с белите обувки. За думите си Василев беше глобен с 500 лв. и заплашен с последно предупреждение за отстраняване от заседанието.

Последното искане на защитата, което съдът отхвърли, беше да се отложи делото докато се изготви протоколът от последната сесия на съдебните заседания.

Заключителните пледоарии ще започнат в 14:15 часа във Варненския окръжен съд. Георги Цветанов ще се възползва от правото си на лична защита.