Започват безплатни очни прегледи на деца
Започват безплатни очни прегледи на деца / Дарик Варна, архив

Община Варна и Лайънс клуб организират безплатни очни прегледи на деца

Безплатни очни прегледи на деца, посещаващи детски заведения в града и региона, организират Лайънс клуб Варна и общината. Проявата се провежда под патронажа на д-р Лидия Маринова- зам.-кмет по здравеопазване, образование и младежки дейности, съобщиха от Община Варна.

Скринингът се извършва с апарат Plusoptix SO9, който представлява камера, подобна на играчка, която за секунди и от разстояние установява децата с вероятни офталмологични проблеми. Той не изисква реакция от пациента и не причинява странични ефекти. Методът е неинвазивен, не травмира емоционално децата и напомня по-скоро игра.

Тестът се извършва от обучен за работа със скенера оператор и не заменя класическия преглед. Той има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани навреме. Специалистите по очни болести напомнят, че първите години от живота на детето са критични за развитието на зрението му. Те съветват малчуганите, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от офталмолог. В тези случаи родителите ще получат разпечатка с резултати от изследването.

Информацията от скрининга е конфиденциална. Извън акцията апаратът е на разположение за безплатно ползване в детския Лайънс скрининг център, разположен в безвъзмездно предоставено от община Варна помещение на адрес - бул."Осми приморски полк" 67 A. В Лайънс центъра в определени дни се провеждат безплатно слухов скрининг и скрининг на гръбначни изкривявания. Записвания се приемат на тел. 0885 050 750.