Международен джаз фестивал
Международен джаз фестивал / Международен джаз фестивал "Варненско лято"
Английският двор на Археологическия музей във Варна се превръща в джаз сцена за три дни (27-29 юли), на която ще се качат едни от най-добрите родни и чуждестранни музиканти в жанра.

Първият концерт на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ е на българската група "Метаморфоза" с Роко Захариев. След тях концерт ще изнесат „Блейзин Квартет“, в който си партнират изпълнители от Босна и Херцеговина, Гърция, Франция и Холандия.

Музиканти от САЩ, Русия, Полша, Испания също ще вземат участие в джаз феста.

Международният джаз фестивал "Варненско лято" е основан през 1992 година. Провежда се по инициатива на саксофониста Анатолий Вапиров всяка година в края на юли и началото на август в продължение на 3 дни. Основен организатор е Община Варна в партньорство с "Варненско джазово общество". 

Програмата съдържа три-четири концерта, в които участват обикновено 8-10 групи и индивидуални изпълнители от България и други европейски страни. Гостували са Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Карин Крог, Джон Сърман и мн. др.  На фестивала са свирили почти всички български джазови изпълнители – "Бели, зелени, червени", "Акустична версия", Борисов Биг – Бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов и др. До 2000 г. се провежда във Фестивален и конгресен център – зала 1, а след това - в двора на Археологическия музей.