/ Община Варна
Първите по рода си литературни дни за деца и младежи „ВарнаЛит“ 2017 ще бъдат открити в 11,00 часа. Старт на книжната кампания ще даде кметът на Варна Иван Портних.

„ВарнаЛит“ 2017 ще се проведе в периода от 31 май до 3 юни. Форумът се провежда за първи път, а организатор е Община Варна.

Тази вечер от 18,00 часа в  аулата на Икономически университет трима от най-четените  български автори ще се срещнат с варненци, за да разговарят за пътя на писателя и ролята на книгите. Срещата с Георги ГосподиновЗахари Карабашлиев и Теодора Димова е подходяща и за възрастни.

Захари Карабашлиев води наши и чужди писатели във варненските училища

Над 30 събития са включени в програмата на детските и младежки литературни дни. Във „ВарнаЛит“ 2017 ще участват 28 автори на съвременна детска литература, документални книги и илюстратори, сред които Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов, Зорница Христова, Петя Кокудева, влогърите Емил Конрад и Стан.

Чуждестранните автори са  Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош“ /Великобритания/, преведена на 47 езика и Стефан Пастис, създал хитовата поредица „Тими Провала” /САЩ/. Авторите ще влязат в 30 основни и средни училища, където ще четат, ще изнасят беседи, с цел да провокират младите хора да четат. 

В програмата са включени още отворени срещи и дискусии, творчески работилници за деца, литературни четения и други.
На 1 юни от 17,00 часа в книжарницата на ФК комикс писателят Стефан Пастис ще разкаже как се създава герой като Тими Провала, а от 18,00 часа е отворената среща с британската писателка на фентъзи Сали Грийн. На 3 юни от 16 часа е срещата със словенския писател на книги за тийнейджъри Тадей Голоб, автор на книгата „Златният зъб“.

За децата са организирани творческите работилници - „Пиано от картон“  с участието на младата художничка и илюстраторка Катина Недева и „Камъче си нарисувай“ с интересни факти за българската азбука. Петя Кудрева ще представи за първи път своята бъдеща книга „Аз съм някой друг“, с весело упражнение, в което ще се имитират смешни и страшни животни.