/ Дарик Варна, архив
Възнагражденията на всички работещи в общинската фирма да бъдат увеличени с по 10 на сто годишно в следващите 3 години, искат от синдиката
Увеличаване на заплатите в Градски транспорт искат от КНСБ
102038
Увеличаване на заплатите в Градски транспорт искат от КНСБ
  • Увеличаване на заплатите в Градски транспорт искат от КНСБ
Заплатите на работещите в общинската фирма Градски транспорт във Варна да бъдат увеличени с по 10 на сто годишно в следващите 3 години. За това настояват от КНСБ, обяви във Варна президентът на конфедерацията Пламен Димитров. 

Почти половината автобуси на "Градски транспорт" са без климатици

Увеличението на заплатите може да стане с приемане на тригодишна Програма за устойчиво увеличение на доходите в Градски транспорт. Изчисленията на КНСБ показват, че за целта ще са необходими около 2 милиона годишно към фонд Работна заплата в дружеството. 

„Не сме предлагали увеличение на цената на билета, а Общинският съвет да финансира собственото си дружество, тъй като има ангажимент към него”, коментира Пламен Димитров. 

Почти половината автобуси на "Градски транспорт" са без климатици

По-рано днес е била проведена среща с кмета на Варна Иван Портних, на която той е поел ангажимент да проучи въпроса. В Общинския съвет разглеждането на предложението на КНСБ може да стане още през август, преди местният парламент да се разпусне с края на мандата, смята синдикалният лидер.

„Ако няма такова действие, да се стабилизира очакването на хората, че това дружество ще го бъде и че там ще има ръст на заплатите, няма да има и шофьори”, заяви Димитров. По думите му, заради ниското заплащане в Градски транспорт вече започва да се изпитва глад за шофьори. Все още обаче няма проблеми с извънредния труд, каквито има в София, където има недостиг от 200 водачи. 

На 900 лева да се повишат  на медицинските сестри в училищното  и детското здравеопазване в морската столица, настояват още от КНСБ. Вдигането на месечните възнаграждения на медсестрите, които  в момента са около 750-800 лева, може да стане на две стъпки - веднъж през есента и втори път от 1 януари догодина. 

От КНСБ настояват и за увеличаване със 100 лева на заплатите в сферата на културата във Варна. Искането им е това да стане до края на годината. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК