Колхозен пазар
Колхозен пазар / Дарик Варна
Улица на занаятите ще бъде обособена на Колхозния пазар във Варна. Очакванията са тя да се превърне в атрактивно място за туристите, които на място да участват в изработването на различна продукция. 
 

Колхозен пазар
Дарик Варна

На занаятчиите ще бъдат предоставени безвъзмездно девет обекта един до друг, намиращи се с лице към улица „Дрин”. От общинската фирма „Пазари” вече са стартирали конкурс за желаещите, които искат да заемат помещения. 
 

Колхозен пазар
Дарик Варна

Изискванията към кандидатите са да предоставят творческа автобиография и да опишат с какво е интересен техният занаят. С предимство ще бъдат тези, които владеят чужди езици и работят с български материали. Крайният срок за подаване на проектите е 1 юни. 

Предложенията ще бъдат отсявани от жури, включващо представители от туристическия бранш. За по-голяма прозрачност в комисията няма да има представители на Занаятчийската камара. 

„Опитваме се да направим нещо хубаво, което да е полезно за малкия и среден бизнес, както и да привлечем туристите от курортните комплекси. За съжаление екскурзоводите не водят организираните групи във Варна или ги водят в моловете”, коментира председателят на общинската комисия по туризъм и търговия Марица Гърдева

Изпълнителният директор на „Пазари” Недко Радев също призна, че моловете и големите търговски вериги са отнели част от клиентите на тържищата. Той се похвали, че са разрешили проблема с джебчийските кражби, като охранители постоянно следели за появата на крадли. 

От общинската фирма се похвалиха с обновен сайт, на който е качена подробна информация за свободните обекти и наемните им цени.