/ Live.varna.bg, архив
Приходите от туристически данък на Община Варна бележат постоянен ръст. През миналата година в местната хазна са влезли 4,44 млн. лева, което е с около 20% повече спрямо 2015 г., когато са събрани 3,6 млн. лева. 

В тазгодишния бюджет са заложени 4,5 млн. лева постъпления, стана ясно на днешното заседание на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“, на което беше обсъдено разпределението на общинските средства за финансиране на дейности, свързани с туризма.

За изпълнението на тези дейности през настоящата година Варна ще разполага с общо 5,9 млн. лева, от които 1,5 млн. лева са преходен остатък от миналата година.

Варна приема 10 от събитията за Българското председателство

Над 3,5 млн. лева са отделени за изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината. 

Близо 1,5 млн. лева общината е планирала за рехабилитация на обекти и зацветяване. За южното обслужващо платно на бул. „Левски“ са заделени 1,2 млн. лева, а за изграждане на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“   - 560 хил. лева. 

С приходи от туристическия данък ще бъде монтирано улично осветление на няколко места в покрайнините на града, което ще струва над 186 хил. лева. 
Други 135 хил. лева от бюджета ще бъдат инвестирани в благоустрояване на терен до сградата на Юнашкия салон.

Културата на Варна също ще бъде подпомогната с пари от събрания през годината налог от туризма. За международни фестивали и конкурси са заложени 750 хил. лева, а близо 430 хил. лв. ще се изразходват за естетизация на градската среда.

Промотирането на Варна като атрактивна туристическа дестинация остава сред приоритетите на общината. За тази цел са предвидени около 150 хил. лв. за въвеждане на нови туристически продукти, инициативи и събития.

Още толкова средства са заложени за изработване на рекламни материали и карти на Варна и на България. Тазгодишното участие на Община Варна в борси и изложения в страната и чужбина ще струва около 190 хил. лева.

През 2018 г. се навършват 110 години от основаването на първия български черноморски курорт „Св. Св. Константин и Елена“  По този повод са предвидени много събития и инициативи, сред които: организиране на празник на гроздолечението; реализиране на почетна среща между студенти и доайени в създаването на курорта; издаване на юбилейна книга; представяне на фотоизложба, която ще обиколи доста европейски и български градове.

Съветниците дадоха съгласието си общината да подпомогне организаторите на програмата със 100 хил. лева.