/ DarikNews.bg, архив
Трафик на хора
98339
Трафик на хора
  • Трафик на хора
Освен за проституция, все повече хора у нас стават жертви на трафик заради трудова експлоатация, донорство на органи и продажба на бебета след раждането им. Това коментира доцент Ива Пушкарова – преподавател по Наказателно право в Софийския университет, която взе участие в дискусия във Варна, посветена на трафика на хора.

В изпълнение на Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, Местната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Превенции“, Община Варна в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора, организира регионален дискусионен форум по повод 30 юли -  Международен ден за борба с трафика на хора.

Профилът на жертвите у нас все още не е толкова променен колкото е в Западна Европа. За него съдействат и редица законодателни пропуски, твърди доц. Пушкарова.

„Нашият законодател по редица исторически причини не е криминализирал поробването и определени негови форми, които са много разпространени в момента у нас. Трафикантите ги използват като механизми за въвличане на пострадали в трафик на хора”, добави тя.

Какво още каза доц. Пушкарова, чуйте в звуковия файл: