/ Дарик Варна
Да се проучи възможността на басейн „Юлиян Русев” в плувен комплекс „Приморски” да бъде поставен балон, за да се осигури целогодишно практикуване на тренировки. Това решиха съветниците от комисията „Младежки дейности и спорт” към местния парламент.

Започват спортните турнири за купа “Осми декември“

Повод за това стана искане на сдружение по плувни спортове „Астери”. Според тях голямата разлика между температурата на водата (28-30 градуса) и тази на въздуха (от 0 до -15 градуса) води до прекалено изпаряване на водата и получаване на „мъгла”.

Намалената видимост създава проблем на треньорите, които не виждат къде се намират плувците, за които носят отговорност. Спасителите пък нямат видимост върху целия басейн. Освен това преминаването, излизайки от басейна след активна физическа активност, представлява шок за организма. 

Вариантите за покриването на 50-метровия басейн са балон или лека конструкция. Експертна група от общински специалисти, съветници от комисията и представители на спортните клубове ще излезе с решение, но със сигурност евентуалното покриването на басейна няма да стане тази зима. 

Съветникът д-р Ивайло Митковски припомни, че преди доста години басейнът е имал балон. Имало и проучване за изграждане на ново покриващо съоръжение, но по настояване на бившия шеф на общинското спортно предприятие Петър Пасев то не е било реализирано, обясни пред колегите си общинския съветник.  

По предложение на д-р Митковски ще бъде проучена и възможността басейн „Юрий Гагарин” (до бившия стадион със същото име) отново да започне да функционира, тъй като комплекс „Приморски” е най-натовареното общинско спортно съоръжение и не може да поеме всички желаещи да упражняват плувни спортове.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК