Концерт на Бенямин Шмид даде официално начало на ММФ „Варненско лято“

Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019
Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019 / Live.varna.bg
Международният музикален фестивал „Варненско лято“ бе открит официално с концерт на цигуларя Бенямин Шмид. По традиция събитието бе проведено в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и започна с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров - музикалната емблема на фестивала. Приветствия към участниците и зрителите отправи кметът на Варна Иван Портних.

Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019
Live.varna.bg

„93 години са една достолепна възраст в човешкия живот. А в културната история на един народ това е предчувствие за век. С такова предчувствие стоим тази вечер на сцената на първия и най-дълголетен фестивал на България - Международният музикален фестивал „Варненско лято“, роден в далечната 1926 година. За Варна е чест и гордост, че през всички тези години нашите съграждани  са поддържали своя фестивал, превърнал се през годините в голям обществен празник.  Днес ние като община правим всичко възможно да надграждаме традициите, да срещаме хората с най-високите образци на българската и световна музикална култура“, заяви кметът. Той припомни, че преди броени дни ММФ „Варненско лято“ стана лауреат на специалния лейбъл за европейско качество - EFFE 2019-2020. 

Престижното отличие бе спечелено в надпревара със 715 европейски фестивали. Така ММФ „Варненско лято“ стана и първият български музикален фестивал, получил това високо признание.

Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019
Live.varna.bg

Поздравления от бяха отправени и от Илиянка Михайлова - директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата, от Марио Хосен - артистичен директор на ММФ "Варненско лято", както и от Даниела Димова - председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет на Варна.

Веднага след това на сцената излезе цигуларят Бенямин Шмид - един от най-интересните музиканти на нашето време.

Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019
Live.varna.bg

„Това е моят първи концерт в България и за моя радост той се случва точно във Варна, на брега на Черно море, което намирам за много мистично. Вашият град е толкова красив, опознавам го с удоволствие“, сподели той. 

Международeн музикален фестивал Варненско лято 2019

В програмата бяха включени шедьоври на Владигеров, Прокофиев и Хиндемит, които бяха изпълнени от австриеца и Варненската филхармония, под палката на маестро Георги Димитров, под бурните аплодисменти на публиката. 

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“.