Така трябва да изглежда Стадион "Варна"
Така трябва да изглежда Стадион "Варна" / netinfo
Изкуствен остров и подводен ресторант са предвидени в новия ПУП на КК "Св. Св. Константин и Елена"
Стадион "Варна" ще бъде готов в срок
94873
Стадион "Варна" ще бъде готов в срок
  • Стадион "Варна" ще бъде готов в срок
Строителството на стадион „Варна” ще бъде завършено в обявения срок, който е до края на 2018 г. Това увери в предаването „Зала Пленарна” по Дарик общинският съветник  Димитър Карбов (НФСБ), който е представител на местния парламент в дружеството „Спортен комплекс Варна", в което Община Варна притежава 35%, а останалите са на "Химимпорт" АД. 
 
Стадион ще има и ще бъде готов в срок. Няма отклонение от посоката, която сме поели, но има инсинуации от хора, които злосторнически твърдят, че съществува проблем със стадиона. Такъв проблем обаче няма. Строителните дейности продължават, като фокусът е насочен към фасадата, а след това ще продължат в западната част на стадиона”, каза Карбов. 
 
Работата по съоръжението беше замразена през летните месеци, тъй като изпълнителят „Планекс” беше ангажиран със строителството на новия магазин на „Кауфланд” в съседство. Веригата закупи терен от 14,5 дка, който беше част от активите на „Спортен комплекс Варна”. С парите от сделката беше финансиран строежът на стадиона. 
 
Към момента са нужни около 20-25 млн. лв., за да бъде напълно завършено съоръжението, посочи Карбов. Той е оптимист, че средствата ще бъдат осигурени от ръководството на дружеството и няма да се наложи да бъдат продавани нови парцели.  
 
Подробният устройствен план на варненския курорт „Св. св. Константин и Елена” вече е утвърден от Националния експертен съвет по устройство на територията и до края на годината може да влезе в сила, след като приключат процедурите по обжалване. Подготвяният 14 години ПУП обхваща територията между двореца „Евксиноград”, комплекса „Слънчев ден”, морето и магистралата от Варна за „Златни пясъци”. Заложените максималните параметри на застрояване са 15 метра височина, 30 % плътност и коефициент на интензивност 1,5.  Предвидено е също изграждането на изкуствен остров с яхтено пристанище и подводен ресторант.
 
„Подробният устройствен план ще даде нов тласък за развитието на Варна. Прави чест на проектантите и възложителите, че запазват уникалната и характерна за курорта растителност. На хората им омръзнаха бетонът и желязото”, коментира Карбов, който оглавява общинската комисия по архитектура. 
 
По повод медийния скандал, в който попадна лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Карбов заяви, че партийният му лидер е безкрайно честолюбив и реагира бурно, ако бъде засегнат. 
 
Манджата е пресолена, скандалът се разрази заради първия участник в сутрешния блок на Нова телевизия Антон Тодоров. В момента правителството е под обстрел. БСП и ДПС са изключително недоволни от партньорството, което дава дълга писта за управление, и използват най-малкия повод  да слагат прът в колелото”, завърши Карбов. 

Целият разговор с Димитър Карбов е в прикаченото аудио.