Румъния ни върна трима от група за телефонни измами
Румъния ни върна трима от група за телефонни измами / iStock/Getty Images
Жена на 32 години от Варна е задържана във връзка с разследването на телефонната измама на 74-годишна пенсионерка от Каварна, съобщават от Апелативната прокуратура в морската столица.

П.Т. е задържана вчера следобед за срок до 72 часа и привлечена към наказателна отговорност за участието си в измамата, за управление на моторно превозно средство под въздействието на наркотици и за държане на забранени субстанции – амфетамин и метамфетамин. Ролята ѝ в измамната схема е била на „муле“ – тя е взела парите от потърпевшата и ги е оставила на място, определено от непознат мъж в телефонен разговор.

На 3 ноември 74-годишната пострадала получила обаждане от неизвестно лице, представящо се за полицай. Той поискал от нея 8000 лева, за да спаси внука ѝ, който живее в София, от уволнение. Според инструкциите на измамника потърпевшата предала парите на непозната жена, която щяла да ги изпрати на внука. Едва след това жертвата потърсила внука си, за да разбере дали е взел сумата, и осъзнала, че е била излъгана. 

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Териториално отделение – Каварна при Районната прокуратура в Добрич. Предстои да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.Т.