Задържаха побойник, пребил старец до смърт
Задържаха побойник, пребил старец до смърт / ВОС

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" определи Варненският окръжен съд на Михаил Алекс. от Градинарово. В края на миналата седмица мъжът е бил привлечен като обвиняем за грабеж, придружен с телесна повреда, причинила смъртта на 88 годишния Кольо К. от Варна. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

На 14 септември тази година Михаил Алекс. влязъл с измама в дома на 88-годишния Кольо. Старецът се усъмнил, че непознатият му гост се опитва да го отрови  и му дал да разбере, че трябва да си ходи. Тогава Михаил се нахвърлил върху стареца и го премазал от бой. Завързал го, за да не му пречи, претърсил дома му и задигнал газов пистолет и 700 лева. След като останал сам, възрастният човек успял да извика помощ и бил отведен в болница, където дал показания на разследващите. Ден след това изпаднал в кома и две седмици по-късно починал.

Органите на реда намерили у Михаил ключ от апартамента на пострадалия мъж в кв. "Левски" във Варна. Направен е бил следствен експеримент, събрани са свидетелски показания, според които скоро след грабежа Михаил е показвал ограбеното оръжие. Всички тези доказателства и материали обосновават предположението, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което се разследва и което за него е при условията на опасен рецидив. Законът предвижда за това деяние наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без право на замяна.

Съдът намира, че съвсем реална и е опасността, ако е на свобода, Михаил да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод се намира в богатата му съдебна биография, която сочи, че през август тази година той излязъл от затвора във Варна, където изтърпял последната си присъда за кражба. По-малко от месец след това той ограбил и пребил жестоко стареца от кв. "Левски". От първия момент на следствените действия обвинаемият отрича да е извършил престъплението.