Задържаха 20-годишна сводница
Задържаха 20-годишна сводница / Darik Varna

Постоянна мярка „задържане под стража” за 20-годишната варненка Румяна, която е разследвана в Германия за тежка форма на сводничество, определи Варненският окръжен съд. Ограничението е наложено на основание Европейска заповед за арест, която е издадена в началото на месец декември миналата година от Районен съд Берлин. Обвиняемата е уличена, че е склонявала към проституция, инструктирала и надзиравала момичета. Сред тях имало и непълнолетни. Младите жени са били експлоатирани в публичен дом.

Самата Румяна също е проституирала в бардака, ръководен от местен човек, информират още от пресцентъра на съда.  Цената за половин час била 50 евро, като проституиращите жени получавали 30% от "заработеното". Румяна била довереното лице на собственика на публичния дом.

В средата на ноември миналата година сводник довел 15 годишна полякиня, която била подготвена отново от българката. За 12 денонощия момичето било принуждавано да проституира 35 пъти, посочват от съда. След като шефът разбрал, че полякинята е непълнолетно я завел на автогарата, но вместо към Полша, момичето се отправило към полицията. В същия период от време друг сводник завел в дома 15 годишна българка, отново оставена под контрола на Румяна. В последния ден на ноември 2009 година полицията атакувала публичния дом.

Престъплението, за което варненката се разследва е наказуемо както по българските, така и по немските закони, като там наказанието е 10 години затвор. Днешният арест ще гарантира присъствието на Румяна на делото по екстрадицията, поискана от немските власти, посочват от пресцентъра на съда.