Зачестяват пожарите във Варненско
Зачестяват пожарите във Варненско / netinfo
Многократно е нараснал броят на пожарите във Варна и региона, съобщи гл. инспектор Тихомир Тотев, началник сектор "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност".

Само за уикенда пожарникарите са излизали по спешност във Варна между 17 и 21 пъти. През тези два дни са възникнали 4 пожара с материални щети.

Според главен инспектор Тотев, проблем за огнеборците е липсата на противопожарни кранове в морската столица. Той коментира, че по закон в град като Варна, в който жителите са над 100 хил. души, трябва на всеки 100 м. да има подобно съоръжение.

Според Тотев летните месеци са най-опасни, защото повишаването на температурите води до изсъхването на тревите и стърнищата, което ги прави лесно запалими. Човешките грешки за възникване на огън също са доста. Само за 2007 година на територията на Варна е имало 746 пожара на сухи треви и отпадъци и 163 палежа, при които няма загуби. Изпепелените гори за миналата година са 435 дка. За същия период при пожари са загинали двама души. Две са жертвите на огнени пламъци само от началото на тази година.