/ Дарик Варна
Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улица
100804
Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улица
  • Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улица

Къща във възрожденски стил между големите жилищни блокове приковава погледите на минувачите по варненската ул. ”Джеймс Баучер”. Двуетажната постройка е изградена преди 4 десетилетия и винаги е била стругарско ателие. Това обаче по нищо не личи отвън, където могат да се видят Баба Яга, магаренце от дърво, крокодил от камък и огромен плюшен мечок, качен в дървена къщичка. 

Стопанин на една от най-загадъчните постройки във Варна е 69-годишният Благой Попов. Роден е в малко село в Пиринска Македония, а 16-годишен напуска родния край, за да учи. Така стига до Варна. Стругар е по професия, започнал с частната инициатива още през 80-те години.

Дарик Варна

Голяма част от припечеленото младият тогава стругар влага в машини. Успява да получи и общински терен за изграждане на ателие и така се сдобива с имота между блоковете на ул. „Джеймс Баучер”. 

Дарик Варна

Атрактивната дървена постройка на два ката, сгушена сред панелките, наподобява българска селска къща от 19-и век. И напомня за родния край на Благой – районът около Мелник.

Дарик Варна

В началото майсторът стругар направил до постройката градинка с цветя, оградена с висока до коляното ограда. Китките били редовно обирани от предприемчиви възрастни дами, които ги предлагали на близкия пазар. Днес оградата е висока, но въпреки това набези на крадци не липсват, но вече заради метали. 

Дарик Варна

Навремето, при строежа на ателието, от съседния голям жилищен блок имало няколко оплаквания до Общината. Живущи в панелката се опасявали, че блокът може да падне, спомня си Попов. Днес, 4 десетилетия по-късно, блокът е все още на мястото си.

Елементите в този иконостас са изработени собственоръчно от стругаря 
Дарик Варна


Дарик Варна

Към мястото на атрактивното стругарско ателие с вид на възрожденска къща през годините е имало интерес от страна на кандидат-купувачи. Благой Попов признава, че не бе си разделил с творението си и срещу стотици хиляди левове.

Дарик Варна

Историята на къщата с приказна аура и нейния стопанин ще откриете в аудио зоната: