Въвеждат часове по трафик на хора
Въвеждат часове по трафик на хора / netinfo
Една трета от варненските ученици на възраст от 11 до 13 години не са запознати с проблема “трафик на хора” сочат данните от съвместно проучване на Дирекциите “Превенции” и “Образование” към общината, Регионалния инспекторакт по образование и Националната комисия за борба с трафика на хора. При учениците от 8 до 12 клас неосведомени са едва 44 от общо 496 запитани.

При изследването на емоциите, които предизвиква темата, водещ е страхът. На второ място се нарежда съжалението към жертвите на трафик, следвано от чувство на срам и гняв. Общото мнение на учениците е, че в училище са нужни уроци по въпроса. Те искат да получават повече нагледна информация.

По-големите предпочитат да разискват конкретен казус с експерти по темата, както и да получават повече статистически данни.

При изследване сред учителите се налага изводът, че повечето от тях не са достатъчно подготвени за дискусии и провеждане на часове по темата “трафик на хора”. 80 процента от преподавателите посочват, че за първи път в рамките на кампанията “Трафик на хора – време за действие”, проведена от 20-ти до 24-ти октомври, са разговаряли с учениците за проблема. Повече от половината учители твърдят, че децата са частично запознати с темата, но проявяват голям интерес към нея. По десетобалната система активността им е оценена с 8. Преподавателите изказват мнение, че уроци на такива теми трябва да си изнасят преди всяка ваканция.

60 учители от всички варненски училища ще преминат през специален курс на обучение, за да се подготвят за лекции и дискутиране на проблема "трафик на хора", обяви Светла Коева - шеф на общинската дирекция "Превенции".

Защитено жилище за жени, жертви на трафик, ще бъде открито в началото на следващата година, обяви зам.-кметът по здравеопазването Христо Бозов. То е първото от подобен тип в страната и ще се обслужва денонощно от социални работници. Жените ще могат да остават в него до 30 дни, а с прокурорско разрешение периодът ще може да се удължава. Към жилището ще бъде изграден и дневен център, който ще извършва и преватнивна дейност.