/ iStock
С военен ритуал, поднасяне на венци и цветя пред орелефа във Варна на контраадмирал Иван Вариклечков, отбелязаха 131-вата годишнина от рождението му. Вариклечков е първият български адмирал, командвал флота. 

Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов припомни, че Иван Вариклечков е първият български действащ офицер, който е получил званието адмирал. Всеки път, когато се събираме пред орелефа на адмирала си спомняме за един човек, който е отдал цялата си енергия, живот и действия в името на България и в името на флота, каза в речта си контраадмирал Михайлов. Той припомни част от военната биография за Иван Вариклечков. 

Според Михайлов, биографичният път на контраадмирала е ярък пример за това как един офицер непрекъснато усъвършенства своите умения и способности, с цел да предостави максимума, който може на родината си и на флота. Цялата му служба е белязана от безкористност, упоритост и изключителна честност, посочи командирът на ВМС.

"Може би най-яркият момент в кариерата и службата на контраадмирал Иван Вариклечков е Коронният съвет през 1939 година, когато той пламенно защитава своите виждани и разбирания на базата на дългогодишния си опит и анализ на ситуацията, че България трябва да бъде държава, който пази въоръжен неутралитет, защото това е в неин интерес. Това е станало повод Вариклечков да бъде уволнен от служба в разцвета на силите си", каза още командирът на ВМС.

Бяха поднесени венци от името на Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и други.
БТА