Вълчи дол още се бори с щетите от наводненията
Вълчи дол още се бори с щетите от наводненията / Дарик Варна, архив

Обстановката във вълчидолското село Метличина вече е спокойна. Миналата седмица там бе обявено частично бедствено положение заради пробойни в близкия до селото язовир „Караманите". Водоемът е сух от години. След обилните валежи това лято обаче започнал да се пълни от придошла вода от седемте язовира над него, които се изпускат контролирано.

„От местните там разбрахме, че има пробойни в стената на язовира, но за щастие не се стигна до сериозни проблеми. Успяхме да се справим“, коментира пред Дарик кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова.

Тя посочи, че като цяло общината не е преодоляла напълно последствията от наводненията през миналата година.

„Не мога да кажа, че сме възстановили напълно всички улици, дерета. Имаме над 30 проектни предложения към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Много се надявам оттам да получим средства за поддръжка и ремонт на деретата, а те са страшно много на цялата територия, някои от които са в критично състояние“, обясни кметицата.

Най-засегнати от наводненията са били хората в Генерал Колево, но благодарение на помощта на жителите от целия район са успели да се справят с щетите от бедствието.