„Висящ билет” в театъра
„Висящ билет” в театъра / Дарик Варна

С началото на новия театрален сезон Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров" подновява инициативата „висящ билет". Всеки, който желае да дари театрално представление на непознат, може да закупи „висящ билет" от касата на театъра.

С пакет „Фамилия" например, който е за четирима и билетът излиза 6 лева, могат да влязат двама, като другите два пропуска остават за хора, които нямат възможност да си позволят театралното представление, обясни в интервю за Дарик директорът на Театрално-музикалния продуцентски център(ТМПЦ) - Варна Даниела Димова.

Инициативата „висящ билет" във Варненския театър стартира плахо по време на театралния фестивал „Варненско лято". Амбицията е обаче тя да се популяризира през тази театрална есен, отбеляза Димова.

Тази вечер от 19 часа на сцена „Филиал" е откриването на 93-ия творчески сезон на Варненския театър с премиерата на пиесата „Канкун" на Жорди Галсеран. Постановката е дело на режисьора Стилиян Петров.

600 евро е платил ТМПЦ-Варна за придобиване на правата на пиесата в България, разкри Даниела Димова. Тя поясни, че всеки театър сам заплаща авторските права на пиесите, които поставя.

С нови 8 нови актьори театърът стартира новия сезон. С тях трупата наброява вече 31 актьори. Толкова голяма трупата не е била от десетки години. Всеки един от тях ще има поне една роля в новите представления на Драмата.

Като много амбициозна определи програмата на театъра за новия сезон шефът на ТМПЦ. Общо пет са премиерите, които театър „Стоян Бъчваров" подготвя тази есен. След „Канкун", на 21 и 22 септември идва ред на „Талантливият мистър Рипли" с режисьор Стайко Мурджев. През октомври (11-12) предстои премиерата на комедията „Оскар" на Жал Ален с режисьор Борислав Чакринов, а през ноември проф. Пламен Марков ще представи своя поглед върху „Ревизор" на Гогол. До декември пък се очаква премиерата на „Измяна" на Харолд Пинтър, отново в прочита на проф. Пламен Марков.

Цялата септемврийска продукция на театъра се посвещава на 135-та годишнина от рождението на патрона Стоян Бъчваров.

Двойно са се увеличили посетилите постановките на Драмата, откакто Даниела Димова е поела ръководството на ТМПЦ-Варна, похвали се тя. През миналата година прага на театъра са прекрачили 25 хиляди души, докато през 2009 година броят им е бил два пъти по-малко.

ТМПЦ-Варна насочва усилия и към привличане на по-млади зрители. С помощта на учители и директори на училища ще бъдат организирани ученици от Варна и региона. „Всеки един варненски ученик поне веднъж годишно трябва да посети спектакъл, концерт или опера на културния институт. Всеки един ученик от региона трябва „да глътне" малко култура", изтъкна директорът на структурата, обединяваща в едно местните опера и театър.

Последният, четвърти сезон на „Опера в Летния театър" бе най-успешният дотук, отчете шефът на културния институт. Оперните спектакли са гледани от над 21 хиляди зрители, от които 19 хиляди със закупени билети. Тази година оперните представления са посетени и от доста руски и немски туристи, отбеляза Даниела Димова. „Последното издание на „Опера в Летния театър" надскочи дори моите очаквания", сподели оперната прима.