/ Gulliver/Getty Images
Варненското село Казашко отбелязва 110-годишен юбилей на 19 август. Населеното място е официално признато с царски указ през 1908 година. За годишнината кметството кани жители гости на селото на традиционен празник. Той ще се състой днес от 17.30 часа на каменната площадка зад читалището „М. Шолохов“, пише Moreto.net.

Заради предстоящия празник още през юли кметството обяви конкурс за най-красиво оформени и поддържани пространства пред домовете. Победителите ще бъдат обявени и наградени на 19 август.

Казашко е най-малкото населено място, принадлежащо към община Варна. Намира се на 6 километра от центъра на града и е разположено на самия бряг на Варненското езеро.

Първите заселници на мястото, където днес се намира селото, са родственици на донски и кубански казаци, прокудени преди повече от 300 години при религиозните реформи на Патриарх Никон и европеизацията на Русия по времето на Петър Велики. Много староверци напускат и се заселват по поречието на Дунав, в Мала Азия, търсейки спасение за вярата си.