Варненските ученици, наградени от НАСА, ще се срещнат с премиера
Варненските ученици, наградени от НАСА, ще се срещнат с премиера / netinfo
Премиерът Сергей Станишев ще приеме днес в 12:45 ч. в заседателната зала на Министерския съвет учениците, наградени в конкурса „Космическа колония” на НАСА и Националното космическо общество на САЩ.

11 варненски ученици, разработили проект за космическа станция, са отличени от специалистите на НАСА в международен конкурс за ученици-астрономи на американската космическа агенция. Младите таланти са класирани на второ място в конкурс, посветен на създаването на база за живот и работа на 10 000 души в открития космос.

За своето постижение те бяха наградени от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев при последната му визита във Варна. Учениците получиха флаш памет в размер на 2 GB и преносим компютър. Младежите подариха на министъра един банан от дърво, което се отглежда в обсерваторията, както и снимка на звездното небе.

Престижното второ място е спечелено в категорията 10-12 клас, в надпревара със 156 проекта от 15 страни на 4 континента и 10 американски щата. Младите варненски астрономи са разработили своя проект "Космическа колония "Тангра” за по-малко от месец. Учениците са създали конструкцията и дизайна на колонията, разработили са дори конституцията за правилата на живот в космическата общност.

Тийнейджърите се обучават в астрономическата школа към Варненската астрономическа обсерватория, под ръководството на Веселка Радева. В групата има представители на различни варненски школа, като преобладават ученици от Математическата гимназия, Професионалната гимназия по строителство и геодезия и Пета ЕГ.

От Министерството на икономиката и енергетиката, с решение на министър Петър Димитров, са осигурени средства за пътуването на групата до щатската столица Вашингтон, където на 29 май ще бъдат наградени призьорите в конкурса на НАСА. Всяко от децата ще получава и месечна стипендия от 110 лева, осигурени от общинския бюджет, обяви варненският кмет Кирил Йорданов.