Варненските протестиращи се обединиха, искат фонд за спасяване на българи зад граница
Варненските протестиращи се обединиха, искат фонд за спасяване на българи зад граница / снимки: Дарик Варна

Да бъде учреден държавен фонд за подпомагане на български граждани зад граница, изпаднали в невъзможност да отстояват правата си и да се завърнат в родината. За това настояват няколко варненски сдружения и граждани, в писмо, изпратено до президента и министър-председателя.

Финансирането на фонда би могло да стане чрез процент от държавната субсидия на партиите (дарен от тях), дарения от бизнес организации, от частни лица и други законни начини. Даренията могат да бъдат признати за благотвoрителност и да се третират с данъчни облекчения, се посочва в искането, провокирано от продължавашия повече от две години престой на варненския капитан Светлозар Собаджиев в панамски затвор.

Писмото е подписано от Инициативния комитет в подкрепа на капитан Собаджиев, „Обединени варненци за Варна", Отворения обществен съвет, сдружение „Белослава", неформална група „Варна действа" мотоклуб „Музикантите" и граждани. „Убедени сме, че заедно ще постигнем много, но дипломацията е ваша отговорност, макар и за кратки срокове", се отбелязва в искането до президента и премиера.

Искането до двамата висши държавници е изпратено на 23 април. Отговорът, който е получен, е, че написаното на ръка писмо е нечетливо, разкри Мирослав Маринов от Сдружение „Белослава".

Варненските протестиращи се обединиха искат фонд за спасяване на българи зад граница
netinfo
Продължава набирането на средства за правната защита на капитан Собаджиев. Делото срещу него е насрочено за 28 май. Нужните средства за адвокатския хонорар са 40 хиляди долара. Отделно ще са нужни средства за пътуването до Панама на морски експерт. Миналата седмица съгласие да присъства на процеса е дал Фредрик ван Вайнен - генерален секретар на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани. В международните среди той е най-запознат с делото, обясни председателят на Асоциацията на българските капитани Димитър Димитров.

Подкрепа на местно ниво е осигурена и от Панамската асоциация на пилотите. Най-вероятно преводач на процеса ще бъде почетният консул на България в Мексико Клаудия Лисичкова де Мичев, която превежда и при първия и засега последен разпит на капитан Собаджиев през ноември миналата година. От Инициативния комитет в подкрепа на капитан Собаджиев се надяват процесът да не бъде осуетен и делото да се състои.

До момента в кампанията в подкрепа на Светлозар Собаджиев са събрани 8000 лева и 4000 долара. Средства за варненския капитан се набират по банкова сметка на Българска асоциация на морските капитани и чрез SMS съобщения на номер 17 777 (със съдържание DMS SOBY, на цена 1 лев).

Тази събота, 18 май, в Летния театър ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на арестувания български капитан. На сцената ще се качат Васко Кръпката, Валди, Фанданго, Хадес, Ива Иванова. На сцената ще излязат още Славина Калканджиева и госпъл хорът към НУИ "Добри Христов". Цената на благотворителния билет е 10 лева. Ще има и поставени кутии за всички, които желаят да добавят сума по собствено желание.

Капитан Светлозар Собаджиев беше задържан в Панама на 28 март 2011 г. На борда на кораба, управляван от варненеца - „Маас Трейдър", бяха открити около 150 кг. наркотици. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.