Варненският музей готви нова уникална изложба
Варненският музей готви нова уникална изложба / netinfo
Средновековните съкровища на България е следващата голяма експозиция, която Варненският регионален исторически музей ще представи това лято. Подобно на преминалата при голям успех миналото лято изложба на големите тракийски съкровища, новата експозиция ще събере на едно място безценни колекции от средновековни предмети, открити по земите ни.

Изложбата ще представи сбирките от средновековни предмети на почти всички исторически музеи от Северна България - Варна, Шумен, Търговище, Силистра, Русе, Велико Търново и Враца. Целта е да се съберем на едно място всички запазени предмети от Второто Българско царство, съобщи за Дарик директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов.

Гвоздеят на експозицията ще е Голямото Преславско съкровище. Безценните златни корони и диадеми от времето на царете Симеон и Петър ще бъдат показано за първи път извън Преслав, разкри музейният директор.

Подготовка на новата грандиозна изложба е вече на ход. Експозицията ще бъде октрита на 1 юни и ще радва варненци и гостите на града до края на септември.