Варненският бизнес ще затъва и през тази година, прогнозира специалист
Варненският бизнес ще затъва и през тази година, прогнозира специалист / 24bulgaria.blogspot.com

Миналата година е била трудна, но и през тази няма изгледи за съживяване на варненския бизнес. Прогнозата направи пред Дарик председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков.

2014-та е била сравнително успешна за производителите на зърно. Годината е била добра и за фирмите от химическата промишленост и пристанището. Не така стоят нещата обаче за тези, свързани с морските дейности,  показват наблюденията на специалиста. Според него туризмът бележи отстъпление в сравнение с минали години.

В сферата на търговията на дребно също има спад, свързан с ниската покупателна способност, твърди Табаков. Продължава тенденцията да се затварят магазини, или обектите да сменят собствениците си през няколко месеца. В текстилната промишленост показателите са почти постоянни през последните години. В сферата на услугите фирмите са в различно състояние.

Миналата година не е белязана от масови фалити на фирми. По-скоро бизнесмените опитват да работят в различни направления. Донякъде успешни са чуждестранни компании, които отварят кол центрове и инвестират във Варна заради добрите специалисти в региона и по-ниското ниво на заплащане, коментира Табаков, който е песимист за развитието на местния бизнес през тази година.

По негови думи заемите, които направи правителството с цел съживяване на потреблението няма да изиграят положителна роля. Приток на чужди инвестиции също не се очаква, прогнозира той.