Варненският бизнес гледа с оптимизъм към 2013 г.
Варненският бизнес гледа с оптимизъм към 2013 г. / Sofia Photo Agency, архив

След поредицата трудни за варненския бизнес години оптимизмът бавно и полека се завръща. Несигурната икономическа среда продължава да безпокои предприемачите във Варна, но въпреки това те са позитивно настроени в очакванията си за развитие на фирмите. Положителна промяна се очаква не само за туризма и селското стопанство, при които вече има движение нагоре, но и за строителството, което няколко години беше на дъното.

Идва ли краят на тежката икономическа криза, е трудно да се каже, но се наблюдава оптимизъм, макар и предпазлив, сред варненските бизнесмени. Те вещаят една по-успешна 2013 година – с по-високи обороти, повече поръчки, по-голям брой гости. По-добри времена очаква един от най-важните за Варна сектори – туризмът. Според специалистите страната ни ще остане притегателна дестинация за туристите. Прогнозите на председателя на Варненската туристическа камара проф. Марин Нешков са за около 5% ръст в броя на гостите. Движението нагоре, по думите му, се дължи на положителните тенденции в световния туризъм. Освен това българите се връщат към родните курорти, което добър знак за развитието на туризма. „Не на последно място – силният старт на зимния сезон, който винаги е индикатор за летния“, поясни пред Дарик проф. Нешков.

С оптимизъм към 2013-та година гледа и председателят на Строителната камара във Варна Валентин Вълев. Той поясни, че има много обекти по европейските програми, които тази година трябва да бъдат реализирани. Известен тласък на строителството дава и туризмът, който вече се развива добре. „Хотелиерите започнаха да правят разширения на обектите си“, допълни Вълев. Той твърди, че за фирмите, които оцеляха по време на кризата и останаха на пазара, ще има работа през 2013 г.

Не на същото мнение е председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков. „Независимо от възможностите за участие в инфраструктурни проекти за нашия регион, няма реални перспективи фирмите от областта на строителството да направят нещо повече, отколкото миналата година“, смята той. Табаков изрази  скептицизъм и по отношение на търговията. Малките квартални магазинчета ще продължат да затварят след навлизането на големите търговски вериги. Очакванията на специалиста са годината да е по-успешна за селското стопанство, туризма и морския бранш. „След като се съживи малко световната търговия, започват да се търсят и нови кораби, оттам и ремонта на съществуващите“, коментира Табаков.

Не много оптимистични обаче са прогнозите на шефа на пристанището капитан Данаил Папазов, особено за първата половина на годината. Заявените от клиентите поръчки, които предстои да преминат през порта, са по-малко спрямо миналата година. „За нас тази година се очертава сравнително по-тежка от 2012 година, защото много от традиционните ни клиенти от Девня поне засега дават по-малки количества“, обясни шефът на порта. Очакванията на капитан Папазов са второто шестмесечие на 2013-та да е значително по-успешно особено ако тръгне проектът „Южен поток“. Ако той стартира, годината ще бъде отлична за порта. През 2012 г. на пристанището са обработени близо 9 млн. тона товари, с около 150 хил. тона по-малко спрямо предходната година. Същевременно обаче приходите са с около 2,5 млн. лева повече, тъй като са обработени по-скъпи товари.