Варненски неврохирург сред ръководителите на международна организация
Варненски неврохирург сред ръководителите на международна организация / снимка: личен архив

Като един от учредителите на Югоизточно-европейското дружество по неврохирургия (Southeast European Neurosurgical Society - SEENS) доц. д-р Явор Енчев (www.doctor-enchev.com)  беше избран за член на Изпълнителния комитет на организацията и представител на България в нея.

Доц. д-р Явор Енчев е основател и началник на отделението по неврохирургия в Университетска болница „Св. Марина” – Варна, което вече прерастна в клиника по неврохирургия. Той е ученик на българските светила в неврохирургията и е специализирал при световни величия в сферата на детската неврохирургия, васкуларната неврохирургия и неврохирургичната онкология. От създаването на отделението/клиниката през месец март 2011 г. до днес той е оперирал над  450 случая във Варна.

В Сараево, Босна и Херцеговина, той заедно с други водещи специалисти в областта участва в изработването на проектоустава и програмата на новото дружество.
В организацията ще членуват специалисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, България, Македония, Албания, Кипър, Турция, Гърция, Хърватия, Словения, Румъния и Косово.

Първият конгрес на Southeast European Neurosurgical Society /SEENS/ ще се проведе на 31 октомври в Белград под егидата на Томислав Николич, президент на Сърбия.
“Неврохирурзите в този регион имаме сходни проблеми, свързани с недостига на средства, с несъвършените здравни системи на страните ни, с организацията на нервно-хирургичните грижи. Новата организация ще помогне за обмяна на специалисти и знания, организационна и практическа информация във всички области на неврохирургията”, казва доц. д-р Енчев.

SEENS ще издава свое списание, което ще играе ролята на научен форум за неврохирурзите от региона. Организацията ще търси по- активни контакти с европейските организации на неврохирурзите EANS, CENS и световната - WFNS. Повече за SEENS може да се научи от сайта на организацията: http://www.seens.eu/.