Варненска директорка тероризирала цяло училище
Варненска директорка тероризирала цяло училище / снимка: uchilishta.guide-bulgaria.com

Директорът на ОУ "Васил Априлов" Петя Кателиева тормози учителите и служителите на цялото училище, оплакаха се пред съветниците от комисията по образование нейни колеги. Помощник-директорът инж. Иван Иванов разкри, че от години в школото има напрежение, а екипът работи в стрес и с огромно текучество на кадрите.

Стилът на управление пречи на нормалната работа, а Кателиева системно нанася административни и финансови вреди на училището, твърди Иванов. По негови думи учебното заведение пропуска умишлено ползи.

Главният счетоводител Ирена Георгиева разказа, че към 6 декември м.г. в банковата сметка на „Васил Априлов" е имало 216 000 лева, с което опроверга твърдението на директора, че училището е пред фалит - аргумент, с който Кателиева принуждавала учители да напускат. Освен това тя забранявала кореспонденцията с ресорни институции, подавала документи с невярно съдържание или умишлено ги забавяла.

От дирекцията по образование обясниха че са запознати със случая, и в момента в училището тече проверка от Икономическа полиция, която да установи има ли извършени административни и финансови нарушения. Директорът Петя Кателиева е на поста от 15 години, а проблемите започнали от 1999 година насам, обясни председателят на комисията Славчо Славов.

След като изслушаха оплакванията на част от персонала на училището, за чувството на безнаказаност, системните нарушения и създаването на интриги сред персонала, съветниците решиха да изпратят сигнала по компетенция до Регионалния инспекторат по образование. Те коментираха, че не е редно да се произнасят без да са чули позицията на ответната страна и без да са излезли резултатите от проверките в училището.