Варненска  болница чака евромилиони за преоборудване
Варненска болница чака евромилиони за преоборудване / netinfo
11 милиарда евро субсидии може да получи страната ни в периода 2007-2013 година от европейски структурни фондове. Това съобщи във Варна заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев.

За да се възползват от тези пари, заетите в областта на здравеопазването трябва да кандидатстват с готови проекти през тази и следващата години. Одобрен от Здравното министерство вече е проект на МБАЛ «Света Анна» за преоборудване на стойност над 7 млн.лева, както и 1, 34 млн. за ремонт.

В отговор на питания на местни медици заместник-здравният министър обеща да съдейства на Варна за получаване на линеен ускорител за лъчетерапия. Кандидат за свръхмодерния уред е и Шумен, посочи Матеев. С линеен ускорител засега разполагат само София и Пловдив. Уредът се използва за лечение на почти всички онкологични заболявания на мозъка, белите дробове и други органи.

Варна ще се развива в областта на високотехнологичната медицина. Здравната мрежа в града обаче е недоразвита, коментира Матеев.

За нуждите на спешната помощ във Варненска област ще бъдат отпуснати и 5 линейки. Тяхното разпределение ще бъде направено на местно ниво, съобщи още зам.-министър Матеев. Той присъства на заседание на местния общински съвет, посветено на проблемите на здравеопазването в региона.