Варна с по-ниска курортна такса от 2011 г.
Варна с по-ниска курортна такса от 2011 г. / Дарик Варна

От 2011 г. туристическата такса в Община Варна да бъде намалена с 20%, реши Общинският съвет. Без никакви дебати съветниците приеха новия размер на курортната такса, като днес бе последният срок за промяната. Според Закона за местните данъци и такси размерът на таксата се определя с решение на Общинския съвет, но не по-късно от 30 юни на предходната година.

Така вместо 0,70, 0,80, 1,10 и 2 лева за хотели съответно 1+ 2, 3, 4 и 5 звезди, от догодина хотелиерите в общината ще плащат по 0,50, 0,60, 0,90 и 1,60 лева за ползвана нощувка.

Промяната бе поискана по-рано този месец от браншови организации, които се обявиха за 30 на сто по-ниски такси. Очакванията за сезон 2010 не са оптимистични, а натрупванията на две последователни години с негативни тенденции ще изправят много хотелиери пред реална заплаха от фалит. Това смятат от Варненската туристическа камара, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюзът на хотелиерите на Златни пясъци и Съюзът на собствениците на хотели в Златни пясъци.

Сегашните размери на курортната такса изкушават хотелиерите в региона да укриват нощувки, като процентът е най-сериозен в семейните хотели, обяви Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци.

Приходите в общинската хазна от туристическа такса през миналата година са в размер на 3,6 млн. лева.