Варна посреща новия митрополит
Варна посреща новия митрополит / Дарик Варна, архив

Новият Варненски и Великопреславски митрополит ще стъпи в епархията. В 11:00 часа дядо Йоан ще бъде посрещнат от свещеници и миряни в село Моравица, определено като граница на Варненската и Великопреславска епархия.

Тържественото посрещане във Варна е насрочено за 17:00 часа пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, където ще бъде отслужен кратък молебен и ще има вечерня.
Преди това – в 16:00 часа, дядо Йоан ще се поклони на гроба на покойния митрополит Кирил на старите варненски гробища.

Знеполският епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит в неделя с 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат за наследник на покойния дядо Кирил - Мелнишкият епископ Серафим, получи само 3 от гласовете - на Великотърновския митрополит Григорий, на Пловдивския Николай и на Западно- и Средноевропейския - Антоний.

Епархийският престол във Варна овдовя, след като на 9 юли митрополит Кирил бе намерен мъртъв в близост до морската ни столица.

Кой е Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. Постриган е за монах от бъдещия Ловчански митрополит Гавраил.

През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. През следващите 10 години той е най-близкият сътрудник на патриарха. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит (сега Неофит).