Варна пак става столица на ветрилата с регатата „Трети март“
Варна пак става столица на ветрилата с регатата „Трети март“ / Dariknews.bg, архив

В първите дни на март Варна си възвръща блясъка на столица на ветрилата. От днес до 6 март във Варненското езеро ще се проведе юбилейната 60-та регата „Трети март“, която ще събере ветроходци от цялата страна.

„До този момент  имаме 25 заявки за участие. Надяваме се до началото на регатата  те да станат 30. Рекордът е 38 лодки  от 25 клуба с 200  състезатели“, обяви Росен  Марангозов от СК „Черно море – Бриз“.  И тази година гонките ще се проведат  по регламента от последните години. Всеки екипаж ще се състои от шестима състезатели, без ограничение на пол и възраст, от които във всяка гонка ще могат да участват минимум петима състезатели.

Събитието е включено в спортния календар на Българската федерация по ветроходство и ще открие Държавното първенство за тази година на клас „Ял-6“. Специално за юбилейното издание на регатата ще има и допълнително класиране.

Главен съдия на регатата ще бъде капитан Стефан Методиев. Първата гонка ще е на 4 март, като през трите състезателни дни ще има общо седем  гонки.

Организатори на проявата са Спортен клуб „Черно море – Бриз“ и Морски клуб „Приятели на морето“, с финансовата подкрепа на Община Варна и съдействието на дирекция „Спорт“.