Варна гаси светлините за час
Варна гаси светлините за час / Impact Press Group, архив

За поредна година Варна ще се включи в глобалната инициатива "Часът на Земята" 2013. От 20.30 до 21.30 часа днес ще бъде изключено ефектното осветление на знакови за Варна места и сгради. На тъмно ще останат Катедралният храм “Свето Успение Богородично”. Археологическият музей, Дворецът на културата и спорта. Лампите ще изгаснат също пред Театъра и филиала, Варненския окръжен съд, Градския часовник.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение. През 2012 година в кампанията се включиха над 7 000 града от 152 страни по света. Варна участва от 2009 г.

Всяка година в тъмнина потъват световни забележителности, като моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни, Айфеловата кула.

Целта на кампанията е да бъде привлечено вниманието на хората към проблема с климатичните промени и да ги стимулира да заемат активна позиция за решаването му.