Варицелата пак настъпва, 93 заболели във Варненско
Варицелата пак настъпва, 93 заболели във Варненско / sxc.hu

93 случая на заболели от варицела са регистрирани във Варненска област в първите 8 дни на януари. Това съобщи за Дарик д-р Светла Станева - шеф на дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Въпреки повишения брой на болните, те са по-малко от същия период на миналата година, когато са били 140. През целия януари 2011 г. във Варненско са регистрирани 530 случая на варицела. Новозаболелите през декември пък са 267.

За втора поредна година се регистрира подем и спад на заболеваемостта. Цифрите във Варненска област съответстват на данните за цялата страна, отбеляза д-р Станева.

Колкото по-малко е детето, толкова по-леко се прекарва болестта. Може и изобщо да не преболедува. При възрастните води до пневмонии и много рядко до поражения върху нервната система като менингит и енцефалит, показва опитът на д-р Светла Станева.

Няма специфични средства за лечение на шарката. Варицелата се лекува с локални средства за намаляване силата на сърбежа. Това става с прахообразни и течни препарати, които помагат обривът по-бързо да изчезне и да не се появи бактериална инфекция. Малко са ефективните мерки, които могат да се предпишат. Сред тях са поставяне под карантина и наблюдение на контактните, за да се ограничи разпространението на инфекцията, обясни специалистът.

Варицелата започва с висока температура до 39 градуса,болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив Предаването на вируса става по въздушно-капков път. По-често боледуват децата, тъй като повечето от възрастните са прекарали тази шарка и притежават доживотен имунитет към това заболяване.

Данните в световен мащаб сочат, че 1/3 от хората са естествено резистентни на варицела.