В Бяла, Аврен и Долни Чифлик ще развиват рибарството с европари
В Бяла, Аврен и Долни Чифлик ще развиват рибарството с европари / Дарик Варна, архив

Малко над 7 млн. лева ще бъдат инвестирани в Местна инициативна рибарска група (МИРГ) Бяла - Аврен - Долни Чифлик. Парите са по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство", приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области", съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

С изпълнението на стратегия ще се създаде стабилна основа за устойчиво развитие и подобряване на качеството на живот в рибарска област на Бяла, Долни чифлик и Аврен.
Стратегическите цели на местната стратегия за развитие са свързани с повишаване икономическата сила и модернизация на сектор рибарство на територията на района.

В резултат от изпълнението на стратегията се очаква 65 да са успешно приключилите проекти за над 8 млн. лв., да бъде създадено и/или модернизирано преработвателно предприятие за производство на продукти от риболов и аквакултури; да бъде създадена рибна борса, учредена браншова организация или друга асоциация, 2 изградени/модернизирани/обновени лодкостоянки, над 150 обучени, над 50 новосъздадени работни места и др.

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов подписа днес три договора на обща стойност 20 320 586 лв. между агенцията и новите Местни инициативни рибарски групи. Другата одобрена Местна стратегия за развитие 2011-2013 г. е на МИРГ Поморие-Несебър. Одобрената обща стойност на стратегията, съгласно договора е 6 258 462 лв.

Третият договор е за Стратегия за развитие на Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево за периода 2011 - 2013 г. на обща стойност 7 021 586 лв.
Основната цел на стратегията е да създаде стабилна основа за устойчиво развитие и подобряването на качеството на живота в рибарска област на трите морски града.