През тази пролет в Университетската ботаническа градина в Балчик разцъфтяват над 57 000 лалета от 85 сорта, съобщиха днес от управата на парка. Новите сортове са 47 от всички групи и класове - простоцветни, кичести, хибриди, лилиевидни, ресничести, многоцветни, ботанически и др. 

Парадът на лалетата най-вероятно ще бъде в пика си по Великден и ще продължи до първата третина на месец май. 

Посетителите ще могат да се насладят и на други пролетни цветя - зюмбюли, нарциси, мускари. Новите сортове лалета са представени предимно в градина
„Разсадника“ и Божествената градина, в партери с обща площ от около 1 200 квадратни метра. Цветните площи включват и други видове растения - теменужки, незабравки, боянки. 

Студените мартенски и априлски дни задържат периода на развитие на луковиците, допълниха от Ботаническата градина. Поради тази причина в момента са разцъфтели няколко ранни сорта лалета. 

10 000 теменужки красят изхода на Ямбол, през пролетта ще разцъфнат и 6000 лалета (СНИМКИ)

Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” през периода 1956-1962 г.  

Тя се простира на площ от 194 декара и разполага с растителни колекции с над 4 900 вида, които се увеличават непрекъснато. Освен туристически обект, тя е и паметник на културата и защитена местност. Отворена е за посещения всеки ден от 8:30 до 19:00 часа.
БТА