Утре отварят Южния плаж
Утре отварят Южния плаж / netinfo
Информацията от РИОКОЗ, че морето край Южния плаж става за къпане, е постъпила в Областна администрация официално днес. Както Дарик още в понеделник съобщи, резултатите от взетите на 24 август проби в района на Южните бани показват, че водите съответстват на задължителните и препоръчителните норми по микробиологични показатели и водата е годна за къпане.

Резултатите от пробата, взета на 27 август, най-вероятно ще бъдат готови утре – 30 август. В случай, че и тя е отрицателна по замърсеност, чистотата на морската водата е константа, а не епизодично явление, и след преценка на риска за здравето на жителите и гостите на Варна, областният управител ще обяви годността на водите за къпане, съобщиха от Областна управа.

След проверките, направени от РИОКОЗ – Варна в периода 17 – 21 август, акваторията срещу Южния плаж се оказа силно замърсена, в това число с голямо количество видими плаващи екскременти, хигиенни материали и остатъци от кухненски отпадъци.

Причините за мръсотията се оказаха епизодично преливащите води от преливниците на градската канализационна мрежа, поради нейната претовареност в района на вълнолома, в близост до Южния плаж.

В същия период в района са се провеждали атракционни туристически мероприятия от няколко гемии едновременно, като на съдовете се предлагала консумация на храни и напитки. В Областна администрация са постъпили оплаквания и от ползвателите на плаж “Фичоза” за замърсявания на водите с твърди битови отпадъци от корабчетата, занимаващи се с туристически дейности и провеждащи атракционни игри пред плажа.

В търсене на възможните източници на наднормено замърсяване на водата, областният управител Петър Кандиларов е изпратил писмо до “Морска администрация” -Варна да проверят туристическите корабчета в региона за евентуално замърсяване.

“Морска администрация” трябва да уведоми за резултатите от проверката, констатираните нарушения и предприетите действия областния управител и директора на “Басейнова дирекция за Черноморски район” в 10-дневен срок.