Уникална дигитална платформа свързва студентите от ВСУ с Бил Гейтс и Марк Зукърбърг
Уникална дигитална платформа свързва студентите от ВСУ с Бил Гейтс и Марк Зукърбърг / ВСУ „Черноризец Храбър”

Уникална платформа SmartFuture ще даде възможност на студентите във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” да се обучават по нов и модерен начин. Тази дигитална форма е разработена от висшето училище и е свързана с амбицията му да отговори на динамичното технологично развитие на образованието. Официалният старт на дигиталната платформа ще бъде даден на 15 април с дискусионен форум, посветен на 25-тата годишнина на ВСУ. В него ще участват около 500 гости, ще има и уеб включвания от други държави, заяви ректорът на университета проф. Анна Недялкова.

Осъществяването на проекта SmartFuture и създаването на иновативни образователни продукти цели формиране на професионална пригодност на младите хора за работа в глобалната среда на базата на световния опит, който се обменя в мрежата. Дигиталната платформа е насочена към използване на предимствата на дуалното образование чрез ползване на опита на водещи фирми. Студентите имат възможност да получават практически знания от световния бизнес в уеб среда.

Технологиите навлизат с пълна сила в нашия живот и именно те са в основата на създаването на нови образователни продукти във ВСУ. Акцентът пада върху персоналното обучение, насочено към студентите, върху новите методи, които да ги мотивират, стимулират и да повишават интереса им, обясни проф. Теодора Бакърджиева от ВСУ.

Чрез  SmartFuture младите хора могат да следят реално как се прави бизнес, да видят технологиите, които се използват за решаване на сложни научни задачи. Особено важно е включването на нов тип преподаватели – модератори, които да споделят знания и опит, за да може студентът сам да прави избор, да има креативно мислене, добави проф. Бакърджиева.

Крайно време е да кажем „не“ на сегашния модел на говорещите глави в залата. Искаме студентите да се потопят в морето от информация, да общуват чрез глобалната мрежа с велики имена като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, коментира проф. Недялкова.

Дигиталната библиотека съдържа десетки хиляди единици информация. Крайната цел е не само светът да се качи на платформата, но и чрез нея ВСУ да стане още по-разпознаваем. SmartFuture ще се обогатява непрекъснато с развиване на нейните интелигентни системи.

Варненският свободен университет ще отбележи своя 25-ти рожден ден и с концерт на 15 април вечерта във Фестивалния и конгресен център. Ще гостуват наши и световни звезди, сред които солистите на Болшой театър. В основата на честването ще бъде академичният танцов театър на ВСУ. Дигиталната трансформация на висшето училище е новата 26-та стъпка в неговия път.

За своята 25-годишна история ВСУ има над 150 партньори от 35 държави и е носител на десетки сертификати, награди и признания за успех.