Ученици се впускат във франкофонско рали
Ученици се впускат във франкофонско рали / снимка: live.varna.bg

Деветото издание на Франкофонско рали ще се проведе от 14.00 часа днес във Варна. Инициативата се организира съвместно от Френския институт България и Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна и в подкрепа на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017".

Събитието е част от програмата за месеца на Франкофонията в много български градове - Благоевград, Стара Загора, Бургас, София, Велико Търново и други.

Проявата е насочена към ученици от 8-ми клас в гимназиите с преподаване на френски език. Принципът на ралито е да се отговаря екипно на въпроси, свързани с Франкофонията и с Франция като учениците преминават през 9-те щанда, облечени в тъмносините тениски с надпис „Institut français". Щандовете са разположени на следните места из града: Франкофонски център Варна, почетно консулство на Франция, Драматичен театър „Стоян Бъчваров", ресторант Бистро Европа, Радио Варна, НАОП „Николай Коперник", ФКЦ-Варна, Градска Художествена Галерия, Куклен театър.

Тази година в проявата ще се включат IV ЕГ „Фредерик Жолио - Кюри" и V СОУПЧЕ „Йоан Екзарх". Учениците ще бъдат разпределени в осем смесени екипа, носещи имена на държави - членки на Международната организация на Франкофонията (Алжир, Кипър, Сейнт-Луси, Коморските острови, Македония, Мали, Мавриции, Египет).

Доброволци, между които ученици от по-горни класове от същите гимназии, преподаватели, членове на Алианс Франсез, както и млади доброволци от различни националности, живеещи във Варна, ще се включат в подготовката, ще следят за доброто протичане на ралито и ще придружават екипите по маршрутите.

Награждаването е в 17:30 часа в залата на Градска художествена галерия, в присъствието на Ерик Перотел, аташе по сътрудничеството в областта на френския език към Френски институт България, Милена Ангелова, директор на Алианс франсез Варна и др.