/ снимки Дарик Варна
Прокуратурата пък поиска увеличаване на наказанието от общо 25 години затвор за влюбените убийци
Варненският апелативен съд разгледа протест и жалби срещу първоинстанционната присъда за грабежа и убийството на таксиметров шофьор от Варна, извършено през 2017 г. край града, съобщиха от съдебната пресслужба. 

Влюбените убийци на таксиметров шофьор отиват в затвора за 25 години

През март тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и на фактите, посочени в обвинителния акт, и след редуциране на присъденото наказание, Окръжен съд – Варна присъди 12 години затвор на Ренета К. и 13 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ на Космас К., припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 9 срещу 10 април 2017 г. в съучастие извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков. Грабежът е бил предварително планиран от живеещите на семейни начала Ренета и Космас, а целта му е била да си набавят средства за живот. Единственият доход на двойката била социалната пенсия на младежа. 

Спрели такси, избрали маршрут извън града и дори планирали кой къде да седне в автомобила. На разклона за село Каменар, Космас спрял таксито с молба да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор и го помолила да й го подаде, под предлог че е бременна.

Шофьорът отказал. С предварително подготвен кухненски нож младата жена нанесла удар в ръката на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му. 

Двамата удряли с ножовете до момента, в който таксиметровият шофьор спрял да дава признаци на живот. Експертите установили по-късно над 61 порезни и прободно-порезни наранявания по цялото тяло на шофьора. Подсъдимите, които преди деянието „взели за кураж“ амфетамини, задигнали 20 лева и мобилния телефон на жертвата, а според съдебната експертиза стойността на ограбеното възлиза на 55 лева.  

Обвинената в убийството на таксиметровия шофьор се обяви за психично болна и бременна

Първата съдебна инстанция е уважила частично гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер общо на 340 000 лева. Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят направените по делото разноски, както и държавните такси върху размера на уважените граждански искове. 

Прокуратурата намира, че втората съдебна инстанция трябва да преразгледа наказанието на Ренета и да увеличи размера на присъдата.

Двамата подсъдими молят съда да намали както размера на наложеното им наказание, така и на този на присъдените граждански искове.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в установения от закона 2-месечен срок.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК