/ снимка: Дарик Варна, архив
Общо 25 години ще лежат в затвора убийците на таксиметровия шофьор Васил Ашиков. Процесът срещу влюбената двойка Космас Джером и Ренета Козарева протече по съкратената процедура, след като те се признаха за виновни и постановените им наказания от Варненския окръжен съд бяха намалени с 1/3. Така присъдата на Космас беше редуцирана от 20 години на 13 години и 4 месеца, а на Ренета – от 18 на 12 години. Жестокото убийство на таксиметровия шофьор беше извършено в нощта на 9 срещу 10 април 2017 г. 
 

Космас Джером 
Космас Джером, снимка: Дарик Варна, архив

Влюбени убийци на таксиметров шофьор се разкайват, чакат ги по-леки присъди (СНИМКИ)

Космас и Ренета се запознават по интернет няколко месеца по-рано. 25-годишната жена, което е родом от Несебър, се премества в Дългопол, откъдето е с две години по-възрастният от нея мъж. След това заедно отиват във Варна и заживяват на квартира. Сменят няколко жилища, тъй като не могат да си плащат наемите. Единственият им доход е социалната пенсия на Космас, който страда от детска церебрална парализа и има пареза на дясната ръка. 

За да си осигурят средства, решават да оберат таксиметров шофьор. За кураж си купуват метаамфетамини и се въоръжават с кухненски ножове. Застават в района на Автогарата във Варна, където Космас избира кола с по-възрастен водач. Така попадат на 69-годишната си жертва, на която казват да кара към местността Пчелина. 

На разклона за село Каменар Космас моли шофьора да спре под предлог, че трябва да отиде по малка нужда. Когато излиза от колата, седящата на предната седалка Ренета си изтърва портфейла и моли шофьорът да й го подаде. Той обаче отказва и жената го ранява с нож в ръката, след което продължава да му нанася удари. На помощ й се притичва Космас, който също започва на нанася удари с нож на Васил. Острието обаче се огъва и той започва да души жертвата. 

Простреляха таксиметров шофьор в ямболското село Дражево

По тялото на таксиметровия шофьор са преброени над 60 порезни и прободни рани. Той е удрян и по главата с пластмасова четка, която Ренета взема от багажника на колата. 

„Престъплението е извършено с особена жестокост, за което говорят множеството рани. Рената и Космас са се отнесли с безразличие към живота на таксиметровия шофьор, който ги е молил да го оставят жив, но те са продължили да му нанасят удари”, заяви в пледоарията си прокурорът Димитър Кайряков. 

След като се уверили, че Васил е мъртъв, Ренета пребъркала трупа. Намерила само 20 лева и телефон „Нокиа” за 35 лева. Космас се ядосал, че апаратът е евтин и го строшил в земята. Двамата захвърлили край колата ножовете и побягнали, но били заловени от военнослужещи в намиращото се в близост поделение. 

„Космас е искал да поеме цялата вина, но Ренета не му е позволила. Тя е изпитвала огромна любов към него и го е следвала във всичко”, каза в съдебната зала адвокатът й Иван Томов. 

В последната си дума Ренета и Космас се разкаяха за стореното и се извиниха на близките на убития шофьор. 

Обвинената в убийството на таксиметровия шофьор се обяви за психично болна и бременна

Децата на Васил останаха изключително недоволни от чутите присъди. "На парчета да ги режа искам", заяви през сълзи дъщеря му.

Адвокатите на подсъдимите също коментираха, че ще обжалват наказанията. 

Прокурор Димитър Кайряков заяви, че наказанията са близо до поисканите от него по 20 години затвор и за двамата обвиняеми