Трети събор на българското земеделие се провежда във Варна
Трети събор на българското земеделие се провежда във Варна / DarikNews.bg, архив

Трети събор на българското земеделие се провежда във Варна днес и утре. В изложението ще се включат представители от различни сектори на земеделското производство и хранителната индустрия.

За първи път изложението се провежда извън София. То се намира пред Централния вход на Морската градина.

В събора участват представители от сектор „Пчелен мед” от цяла България. Учстие взима Сдружение за биологично пчеларство с председател Димо Димов под логото „Златен мед” със сертифицирани биологични пчелни продукти от Еленски Балкан, както и трима представители от Национална браншова организация „Български пчеларски съюз” с председател Ганчо Ганев.

Част от изложението са и хлебопроизводителите. Фирма ще предлага хляб, тестени закуски, боза и айран. Освен продажба са предвидени и дегустации.

На събора се представят и фирми за млечни продукти. Участие взима и единствената в страната фирма, която произвежда нетрадиционното за България растение – топинамбур (земна ябълка). То се преработва в различни продукти по авторски рецепти, изготвени в сътрудничество с Университета по Хранителни технологии в Пловдив. Във Варна фирмата представя свои нови продукти, сред които био фиточай, инулино-фруктозен сироп, пастет, лютеница, брашно и чипс.

Съборът ще приключи на 16-ти август в 20 часа.