Трети ден с жълт код заради бурен вятър
Трети ден с жълт код заради бурен вятър / Impact Press Group, архив

За трети пореден ден във Варна е обявен жълт код заради силния вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Вятърът ще духа от изток-североизток с пулсации до 24-25 м/сек. Предупредителен код заради бурен вятър е въведен още в областите Бургас и Добрич. В други 14 области в страната е обявен жълт код за опасно високи температури. На места живакът ще удари до 38 градуса.

Според синоптичната прогноза времето над Черноморието ще бъде слънчево. Максималните температури на въздуха ще са между 30 и 33 градуса, а на морската вода – между 26 и 28 градуса. Вълнението на морето е 3-4 бала.

Заради вятъра морето е доста бурно. През последните дни червен флаг беше издигнат над повечето плажни ивици. Морето край Варна е изключително опасно, алармира шефът на „Водно спасяване” Лаврентий Силов. Той призова плажуващите да не влизат във водата при червен флаг и да изпълняват разпорежданията на спасителите.

При жълт код прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните условия и по възможност избягвайте рисковете.