Тече покривът на ДКЦ 5, ремонтът се бави
Тече покривът на ДКЦ 5, ремонтът се бави / Дарик Варна, архив

Проблемът с течащия покрив на ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ продължава да стои на дневен ред, въпреки че разходите по ремонта са предвидени в общинския бюджет и вече има избран изпълнител на обществената поръчка. За това алармира управителят на общинското лечебно заведение д-р Галина Павлова по време на заседание на комисията по собственост и стопанство.

Мениджърът обясни, че въпреки привидното задвижване на нещата, болницата все още чака сумата за ремонт, а положението с течащия покрив се влошава с всеки изминал ден. Течовете вече са видими, засягат голяма част и от кабинетите, посочи д-р Павлова. Тя допълни, че се извършват козметични ремонти, но те са крайно недостатъчни, защото е необходима цялостна хидроизолация на покрива, която не е по възможностите на дружеството. 

Д-р Павлова многократно е отправяла писмени запитвания към „Инвестиционна политика“ за  това кой е спечелил обществената поръчка и какви са условията по изпълнението, но не е получавала отговор. Тя обясни, че разполага с неофициална информация, според която остойностяването на ремонта е изчислено от общината на 85 хил. лева, тази сума е заложена и в обществената поръчка. По думите на д-р Павлова обаче при изготвянето на количествено-стойностна сметка определеният изпълнител е сметнал, че дейността ще струва 165 хил. лева.

Почти двойното завишение на средствата накара общинските съветници да поискат от общинската администрация да им бъде предоставен договорът за обществена поръчка и количествено-стойностните сметки. Тази информация трябва да бъде предоставена до 3 дни заедно със становище за получилото се забавяне по изпълнение на ремонта.

Въпреки проблема отчетът за дейността на лечебното заведени за миналата година показа, че дружеството е финансово стабилно и е приключило периода без задължения. Цифрите показват, че приходите за 2012 година са в размер на 1 млн. 58 хил. лева, което означава  увеличение от 13 % спрямо 2011 година. Ръст бележат и разходите, които възлизат на 1 млн. 48 хил. лева или с 14 % повече спрямо предходната година. ДКЦ-то е завършило 2012-та година с печалба от 9 хил. лева.

Най-голям дял от разходите е този за възнаграждения. Отделянето на повече средства за това перо се налага, за да могат да се задържат кадрите в лечебното заведени, посочи д-р Павлова. Тя обясни, че ДКЦ-то не е предпочитано за работа от медиците, защото е транспортно изолирано, районът е малцинствен и голяма част от пациентите са неосигурени. Средната лекарска заплата в лечебното заведение е 940 лева.

За проблем с комуникацията с общинската администрация и неизпълнение на част от задълженията й алармира и шефът на Дентален център-Варна д-р Слава Даковска. Тя обясни, че все още се налага дружеството да поема разходи на общински дирекции, които се помещават в сградата. За пример посочи „Обществени поръчки“, които пребивават на 7-мия етаж и за престоя си са натрупали сметки за 2800 лева. Тази сума е погасена от дружеството. Д-р Даковска помоли за улесняване на процедурата по възстановяването на средства по фактури за битови разходи. Към момента за целта се изисква първо одобрение от Общински съвет.

Управителят на Денталния център посочи още, че лечебното заведение е поело и данъка за сградата в размер на 10 хил. лева. Д-р Даковска заяви, че лечебното заведение се помещава на 4-ри етажа и е време общината да поеме грижата за останалите помещения.

Дружеството е завършило 2012-та година със 7 хил. лева печалба, а благодарение на инвестициите, направени през изминалите две години е изцяло сменена апаратурата на центъра.