Съветник за общинските фирми: Имаме крава – доим мляко
Съветник за общинските фирми: Имаме крава – доим мляко / Дарик Варна, архив

Трите най-печеливши дружества със 100 % общинско участие в капитала ще заделят за общинския бюджет 76,4 на сто от печалбата си за миналата година. „Пазари", „Обреди" и „Ученическо и столово хранене" ще внесат в общинската хазна общо 906 800 лева, реши общинската комисия „Финанси и бюджет".

„Пазари" е най-печелившата общинска фирма за 2013 г., с печалба в размер на 674 000 лева. „Обреди" са на печалба с 444 000 лева, а „Ученическо и столово хранене" - с 69 000 лева. В срок до 31 октомври трите дружества трябва да внесат в общинската хазна съответно 514 900, 339 200 и 52 700 лева.

Съветниците влязоха в спор дали дивидентът да не бъде намален. Според Пламен Начков от БСП, процент е висок и ще доведе до спиране в развитието на дружествата. Начков определи дивидента от 76,4 на сто като „обезкървяване на дружествата".

На противоположно мнение бе Янко Станев от „СДС-ДА", който припомни, че средствата са заложени като приходи в общинския бюджет. Според бившия председател на общинската финансова комисия, размерът на дивидента е предопределен с гласуването на бюджета. „650 000 лева общински пари сме изхарчили за бедствето в „Аспарухово". Откъде ще ги вземем? Тези пари трябва да дойдат отнякъде", заяви Станев.

Прокуристите на дружествата да представят план на инвестиционните си намерения, който да покаже дали намеренията са изпълними с оставащите им средства, предложи Христо Атанасов от "Свободен избор - Екогласност".

Емоционални дебати предизвика изказване на съветника от БСП Николай Джагаров. „Имаме крава - доим мляко. Обаче искаме и да намалим зоба", изрази се образно Джагаров, който предложи дивидентът на „Обреди" да бъде намален на 50 %, предвид нуждата от проектиране на бъдещия гробищен парк в местността „Кантара" в „Аспарухово". Предложението обаче не бе подкрепено от мнозинството негови колеги.

„Ние кравата я храним. Имахме няколко предписания да премахнем събирането на таксите от пазарите и да ги вкарваме директно в бюджета. Ако не се грижехме за общинската фирма, щяхме да приемем предписанията, които ги има в два проекта за одит. И затова смятам, че е по-добре да си храним кравата с това, което сме дали", отбеляза Янко Станев.

„Господин Станев казва, че я храним кравата. Но тя е гладна, мучи", репликира го Николай Джагаров.

„Зоба сме го дали под формата на пазарни площадки, във вид на гробищни паркове и т.н.", намеси се Владимир Тонев от „Нашият град".

„Много ми е интересно как лявомислещи политици имат мислене в дясна посока", коментира изказванията на колегите си от БСП председателят на комисията Тодор Балабанов от ГЕРБ.

В дебатите се включи и председателят на Общинския съвет Иван Луков: „Гласували сме един бюджет - трябва да го изпълняваме. Всички тези неща са залегнали в приходната му част". Пред колегите си Луков изрази учудване защо управителят на „Обреди" е пуснал поръчка за закупуване на нова катафалка, при положение че има 4 налични. „Това ли му е инвестиционната програма?", попита общинският председател.

Предвид финансовото състояние на лечебните заведения и социалната политика на община Варна, същите ще бъдат освободени от внасяне на дивидент от печалбата за миналата година, решиха още съветниците.