Съветници отказаха 60 000 лв. за нова апаратура на АГ болница
Съветници отказаха 60 000 лв. за нова апаратура на АГ болница / Дарик Варна

Варна и цяла Североизточна България може да останат без неонатологични услуги. Причината е, че общинските съветници от комисията по финанси, отхвърлиха предложението на председателя на здравната комисия професор Лидия Петкова, да се отделят 60 000 лв. от общинския бюджет за закупуване на микробиологичен анализатор, който е нужен за отделението по неонатология към варненската АГ болница.

"Ако не бъде закупена апаратурата до края на годината, болницата ще трябва да преустанови услугите в това отделение, тъй като според приетите промени в стандарта по акушерство и гинекология от 2012 г. наличието й е задължително", коментира д-р Петкова.

Тя сподели още, че от страна на държавата вече са били отправени няколко предупреждения, като последното е било и ултимативно.

Причината съветниците да гласуват против предложението е, че то не е разглеждано на заседание на комисията по здравеопазване. Професор Петкова заяви, че проблемът е бил поставен още предната година, като тогава дори е била заложена нужната сума в бюджета, но средствата така и не са реализирани.

Съветниците не приеха и идеята на Николай Джагаров да се отделят пари, за да се разгледат възможностите за проектиране и последващо изграждане на връзка между Аспарухов мост и магистрала „Хемус“. Джагаров заяви, че е огорчен от факта, че е получил уверение, че в бюджета за 2014 г. ще присъства подобна графа, но в крайна сметка това не се е случило.

Колегите му застъпиха идеята, че подобно предложение е уместно, както и идеята за изграждане на втори мост над езерото, но към момента няма финансовата възможност то да бъде реализирано.