Съветници дадоха зелена светлина за отварянето на пристанище Варна-Изток
Съветници дадоха зелена светлина за отварянето на пристанище Варна-Изток / DarikNews.bg, архив

Общинските съветници от комисията по собственост и стопанство дадоха зелена светлина на предложението на кмета Иван Портних - зоната от Морска гара до второ кейово място на пристанище Варна-Изток да се отдаде за безвъзмездно ползване на общината. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент.

Ако на следващата сесия на общинския съвет останалите съветници гласуват „за” предложението на Портних, кметът и областният управител Стоян Пасев ще могат да стартират процедурите за отдаване за безвъзмездно ползване на терена. Крайното решение по въпроса ще се вземе от Министерски съвет.

В началото на 2013 г. ръководството на ”Пристанище Варна ЕАД” е възложило изработването на идеен проект за благоустройството на източната част на порта. Отварянето на пристанището ще даде възможност за свободен достъп на гражданите, като се предвижда изграждането на атракционна зона, алеи за разходки и многофункционална сцена. Площта на зоната, която е предвидена за облагородяване, е 27 341 кв.м. В момента теренът е публична държавна собственост.

Съветниците от комисията по собственост се обединиха около мнението, че проектът за отваряне на пристанище Варна-Изток е много важен и полезен за развитието на града. Аврам Тодоров от БСП изрази притесненията си, че на заседанието на комисията не е присъствал представител на порта, който да предостави повече подробности за проекта.

Според Тодоров дори и общинският съвет да подкрепи предложението за безвъзмездно управление, то решението трябва да се вземе от служебното правителство. „Не е предмет на дейност на един служебен кабинет да взема отношение по подобни казуси”, добави още той.

Тодор Балабанов от ГЕРБ контрира, че решението ще се вземе от следващото редовно правителство, а не от служебното, тъй като подготвянето на документацията и одобрението на общинския съвет ще отнемат близо месец.