Със седянка Варна празнува Въведение Богородично
Със седянка Варна празнува Въведение Богородично / netinfo

Със седянка днес и утре Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил” ще се отбележи празника Въведение Богородично. Този вид събирания и веселби са изчезнали през средата на миналия век. Сега могат да се видят единствено на сцената, където се показва живота на нашите предци през призмата на актьорското майсторство и хореографията, казват организаторите. Целта на това събитие е да се създаде алтернативно място и начин за забавление на младите хора, които обичат българската фолклорна музика и танци.

Духовно-просветният център “Св. Архангел Михаил” организира “Традиционна варненска седянка” с елементи от народната култура и православното християнство, съчетани със съвременните въпроси на семейството и общността. Седянката се провежда за втора поредна година с подкрепата на Община Варна.

В седянката ще се включат: Ансамбъл за старинна българска музика „Юлангело”, Колектив за автентичен фолклор от с. Тополи, Танцова школа „Колеви”, доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, Николай Ценкуловски - етнолог, д-р Милен Врабевски - учредител на фондация "Българска памет", доц. Бойчо Бойчев – от ВСУ „Черноризец Храбър”, свещеници, психолози, представители на неправителствени организации и др.