Съдът отмени забраната за автомобили в Морската градина
Съдът отмени забраната за автомобили в Морската градина / DarikNews.bg, архив

Заповедта, ограничаваща достъпа на автомобили в Морската градина във Варна, беше отменена от Административния съд. Документът, подписан в началото на месец август 2012 г. от кмета Кирил Йорданов, беше обжалван от 18 собственици и наематели на заведения и жилищни имоти, които са засегнати от ограниченията.

Според магистратите са допуснати съществени нарушения при издаването на заповедта, което я прави незаконосъобразна. Тя засяга права, свободи и законни интереси на неопределен брой лица, на които не е била осигурена възможност да осъществят правото си на участие в открито производство, каквото е изискването при издаване на общи административни актове. Това е трябвало да стане в посочен разумен срок, който не може да бъде по-кратък от един месец, гласи законът.

В подписаната на 3 август заповед е посочено, че тя се издава във  връзка с проведена на 1 август пресконференция на Кирил Йорданов, на която е обявено ограничаване на достъпа на автомобили и приемането на нова организация на движение на територията на Приморски парк. Между двете дати е изтекъл само един ден и липсват данни, че на кметския брифинг е обявено под каква форма е предвидено участие на обществеността в производството. Такова участие не е осигурено и на практика не е било възможно, е заключението на магистратите.

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.